| Subcribe via RSS .

Despre birocratie

21 June 2007 | Scris de: ionut_d | 11 comentarii. Scrie si tu
Postat in Critica in eter, Oh, Romania...

Revin cu o tema foarte mult discutata si foarte de actualitate indiferent daca discutam despre ea acum 10 ani si speram sa NU si peste 10 ani, si anume, b i r o c r a t i a.

Dupa mine, birocratia este nascuta din nepotisme, din dorinta unor edili de a crea locuri de munca pentru neamuri si cunostinte, si nu are nici cel mai mic dram de logica. Sa o luam incetisor. Pe parcursul vietii, vrei sau nu, treci prin mai multe chestiute pe care trebuie sa le faci: buletin, pasaport, permis de conducere, certificat de inmatriculare, intabulari, cetificat de nastere/casatorie/deces, si multe, multe altele, si la fiecare din ele, stai la cozi, platesti taxe in 10 locuri, stai iarasi la cozi, si tot asa.

Logic gandindu-ne, si cum de altfel si un copil prescolar ar putea gandi asta, nu ar fi mai simplu sa platim o singura taxa mare intr-un singur loc decat zece, in zece locuri diferite? Ba da! Dar in Romania niciodata! Aaaa! Vrei acel certificat de “ceva”? No problemo! Taxa de “nu stiu ce” pe care o platesti la CEC, taxa de “nu stiu ce” la primarie, taxa de “nu stiu ce” la nu stiu ce ghiseu, “de ce ai timbru fiscal de 5000 lei cand acolo scrie clar ca trebuie de 3000?!” cu raspunsul retoric: “si daca nu am gasit de 3 si am pus de 5, adica mai mult, e vreo problema?!”

Sa nu uitam “amabilitatea” si “rentabilitatea” birourilor de informare care iti trantesc un fluturas si iti spun ca “ai tot ce iti trebuie acolo” uitand insa sa iti spuna ca nu poti plati a saptea taxa, care iti e in drum, daca nu o ai platita pe a zecea, care e in celalat capat de oras, sau pentru ca iti mai trebuie nu stiu ce adeverinta. Mult stimate institutii, noi poporul, va rugam, desfiintati aceste “birouri de infomatii/informare”, platite din impozitele noastre, pentru ca nu isi au rostul, pe bune, cu sau fara ele, tot aia e, adica nimic.

Intr-un post trecut povesteam de politia rutiera. Astazi am fost sa imi prelungesc “dovada” cu trei zile inainte de termen. Stupoare, tovarasa militian, imi zice ca nu se poate asa ceva. S-a putut pana la urma, am reusit sa ii desblonzesc creierii si sa ii explic ca totusi data expirarii e duminica, dar vorbim totusi de birocratie. Ii intind dovada provizorie si imi cere…”grefa de la tribunal”. Ce? Cum? Grefa? Ce-i aia? Ne lovim de buna informare invocata mai sus. De ce si-ar obosi gura ‘mnealor sa ne spuna ca trebuie sa mergem la tribunalul unde urmeaza sa se judece cazul si sa luam o “grefa” cum ca nu s-a judecat inca?! Birocratia nu se opreste aici, dupa 30 de zile, dosarul meu inca nu a ajuns la tribunal(lucru pe care il stiam), deci o intreb frumos:

Eu: Pe ce baza sa imi dea grefa respectiva daca dosarul nu e la tribunal? Totusi, nu am ochi chiar atat de frumosi…
Ea: Pai de unde stiti ca nu e ajuns?
Eu: Exista telefoane, nu?
Ea: Si cand ati sunat?
Eu: Ieri! (aiurea)
Ea: Pai si ce facem acum?
Eu: Daca eram de partea cealalta a biroului poate va raspundeam (nu s-a prins de calificativul indirect)
Ea: X-ulescu!!! (din biroul de alaturi), hai putin ca nu stiu ce sa fac!

Concluzionati voi…eu mi-am prelungit dovada.

O alta problema a birocratiei sunt ghiseele cu program in 1-2 zile pe saptamana si intre 1-3 ore unele dintre ele, timp in care tovarasele comuniste si durdulii in majoritate, ce habar nu au ce e ala bun simt sau politete, isi beau cafeaua si alte cele.

Si ca sa aratam ca avem totusi o birocratie bine inpamantenita vom lua exemplu: obtinerea permisului de conducere.

RO: Jdemii de acte, de taxe, de, de, de,………….de la examen si trecerea lui, il ai in 2 saptamani(se aude ca cica acum s-ar fi schimbat in unele orase treaba).
USA: Dai examen, il iei, si in aceeasi zi poti “face faleza” cu masina.

Chiar sunt fanul expresiei lui Mircea Badea, care mare adevar are:

“TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL”

Comments

comments

11 Responses to “Despre birocratie”

 1. trx comenta:

  nu cred ca se mai poate aduga ceva, poate doar “tovarasi functionari publici TREZITI-VA la realitate!”


 2. ica comenta:
  1

  si la noi poti sa conduci masina imediat dupa ce ai luat examenu daca tii neaparat 😉


 3. ionut_d comenta:
  2

  ica, liberul arbitru te lasa sa faci orice, legile nu 🙂


 4. silver_girl comenta:
  3

  de fiecare data cand interactionezi cu persoane din inst adm se intampla la fel – aceeasi prostie, birocratie, nervi si timp pierdut.


 5. CaptainJack comenta:
  4

  Ionut tată, pei aÅŸa mă încurajezi tu să imi iau carnetul? Cu care mă bati la cap de nu stiu când? 😉 Åži-aÅŸa mi-e mie târşă să mă apuc de ÅŸcoala de ÅŸoferi… Acu dacă ÅŸtiu că tre să fac ÅŸi nÅŸpe mii de chestii pentru asta…

  Cât despre birocraÅ£ie în general, am păţit-o ÅŸi eu suficient. AÅŸ spune “cât să-mi ajungă o viaţă întreagă”, dar unii sunt de părere că totuÅŸi tre să ne mai ocupăm timpul cu ceva din când când… doar trăim în România. Multe prostii mai spune Mircea Badea, dar asta e chiar genială.


 6. ionut_d comenta:
  5

  Uite, gata, nu te mai bat la cap sa iti iei permis. In seara asta am trait o “senzatie majora cu 40 la ora” pe un scuter! Si a fost SENZATIE! 🙂


 7. CaptainJack comenta:
  6

  BTW vezi că am avut o aventură în autobuz azi… Scuter, ha?


 8. ionut_d comenta:
  7

  Buna intamplarea 🙂
  http://romanisme.ablog.ro/2007-06-21/de-data-asta-am-sc-pat.html

  Cum iti ziceam: m-am razgandit! Ia-ti permis si masina pentru o viata mai lunga 🙂


 9. CaptainJack comenta:
  8

  Te ţin la curent!


 10. daniel comenta:
  9

  stie cineva daca pot sa circul pe baza certificatului de grefa de la judecatorie pana imi vine permisul de la judetul in care mi sa ridicat pentru viteza?


 11. ionut_d comenta:
  10

  Daniel, nu poti, constituie infractiune pedepsita penal.


Lasa un comentariu