| Subcribe via RSS .

ValenfleoÅŸc Day

14 February 2008 | Scris de: ionut_d | 11 comentarii. Scrie si tu
Postat in Critica in eter, Oh, Romania...

Cei care ma cunosc pot afirma ca stiau ca nu se putea sa treaca aceasta zi pe langa mine fara sa o comentez.

Adica cum adica Vantine’s Day? Cine-i dom’le Valentine asta? Aaaaaaa, e un sfant, Saint Valentine’s Day. Saracul…a ajuns acum la acelasi nivel cu toti retarzii care ii spun pe nume. Maine-poimaine va ajunge sa fie numit Valy’s Day, iar cand vei intreba pe cineva care sarbatoreste aceasta zi, probabil va zice ca e unu care a stat la etaju’ 3.

Boooon, am sapat si am aflat ca de fapt e un sfant, unul catolic, care in virtutea acestei mari sarbatori nu mai e sfant saracul. Si cum cretinismul e de proportii mult mai mari, in calendarul catolic, Sfantul Valentin nu este pe 14 februarie!!! Nu este anul acesta, nu a fost nici in ultimii ani, pentru ca m-am tot uitat. Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti care se numesc Valentin sau Valentinus si care cu totii au fost marti­rizati. O legenda spune ca Valentin a fost un preot care slujea prin secolul al IIl-lea in Roma. Cand imparatul Claudius al II-lea a hotarat ca barbatii necasatoriti erau soldati mai buni decat cei cu neveste si familii, a scos in afara legii casatoria pen­tru cei tineri. El a vrut sa faca din barbatii necasatoriti o adevarata pepiniera de potentiali soldati. Valentin, dandu-si sea­ma de nedreptatea decretului emis, l-a in­fruntat pe Claudius, continuand sa oficieze casatorii in secret pentru tinerii indra­gostiti. Cand fapta lui a fost descoperita, imparatul l-a condamnat la moarte. Alte traditii spun ca Valentin ar fi fost omorat pentru incercarea de a-i fi ajutat pe crestitini sa scape din teribilele inchisorii romane, unde erau batuti si torturati.
Potrivit altei legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare valentine, in timp ce se afla in inchisoare, s-a indra­gostit de fiica paznicului inchisorii, inainte de a muri, se spune ca a scris o scrisoare pe care a semnat-o “de la al tau Valentin”, expresie care se foloseste si astazi. De aici a aparut “traditia” de a trimite in zi­ua de 14 februarie scrisorele parfumate, desenate cu flori, inimioare si amorasi, cu cererea Be my Valentine! (“Fii Valentinul meu!”).

Sarbatoarea asta isi are origi­nea, de fapt, undeva in Roma antica, unde erau niste servari numite Lupercalia, care se organizau pe 15 fe­bruarie, in onoarea zeitatilor Juno si Pan. Pentru ca era si o sarbatoare a fertilitatii, obi­ceiul cerea tinerelelor neca­satorite sa scrie biletele de amor, iar mesajele erau pu­se intr-o uma din care flacaii de insurat extrageau, la in­tamplare, cate unul. Con­form obiceiului, participantii erau obligati sa o curteze apoi cu precadere pe sem­natara mesajului ales, si de aici, desigur, porneau tot felul de istorioare. Obiceiurile romane au capatat apoi car­acter crestin, iar sarbatoarea fertilitatii a devenit – desigur abuziv – sarcina expresa a Sfantului Valentin, in ziua de 14 februarie, catolicii merg la biserica pentru a rosti rugaciuni, se spovedesc si aduc sa­crificii. Zidarii se roaga pentru a primi binecuvantarea Sfantului, mai ales atunci cand lucreaza pe schele, in dimineata acestei zile se pune apa sfintita in apa pe care animalele de casa urmeaza sa o bea. Unii fermieri fac ocolul proprietatii lor inca din zorii zilei, pentru a fi feriti, chipurile, de hoti si de pasarile hraparete.

Mai departe. Noi suntem romani, Romania este o tara peste 80% ortodoxa, iar in calendarul nostru este o Mucenita Valentina. Dar cine sarbatoreste cel mai cu foc aceasta sarbatoare? Cine a promovat-o? Americanii ofcourse, si aici uite o dedicatie pentru ei(minorii la culcare):

Am la messenger o lista destul de mare de contacte, si ma uit si eu ca omul sa vad ce statusuri mai are lumea. Am sa cobor pana la chioscul de jos sa iau un Helas sau o lamaie sa nu mi se faca greata de la atatea dulcegarii.

Spuneam ca noi suntem romani, si ca avem si noi sarbatorile noastre, mult mai frumoase decat importul de sarbatori de la tampitii de americani. Sunt putin (mai mult) xenofob, nu-i asa? Si cum sunt roman, si sunt nationalist si xenofob cum se vede, eu voi sarbatori Dragobetele pe 24 februarie, voi sarbatori Sf. Andrei in loc de Halloween si NU voi sarbatori 4 iulie ca toti tampitii nostri locuitori ai Romaniei (este doar pentru cei care se simt si fac parte din aceasta categorie)

Cautand pe net, am aflat ca nu sunt singurul anti-ValenfleoÅŸc Day. Uite aici niste felicitari faine, uite o sarbatorire anti aici.

Ok, cam atat, ma duc sa vomit de la atata roz pe site-uri…

M-am mai inspirat de aici

Comments

comments

11 Responses to “ValenfleoÅŸc Day”

 1. Ravl comenta:

  eu inca astept Sfantul Raul sau macar Sfantul Ravl…

  pana atunci o declaratie de dragoste de la mine pt fetele care ma iubesc: iubita, sunt sensibil cu tine astazi: du-te scuipa in chiuveta 🙂


 2. Trx comenta:
  1

  Pe langa faptul ca era imposibil sa treaca ziua asta pe langa tine fara sa o comentezi si ca ti-ai facut temele in privinta aceste “sarbatori de import”, bine zis, bine gandit. 🙂


 3. MariuZ comenta:
  2

  Asa cum turma paste unde iarba e mai verde, asa si oile noastre o sa devina capre americanizate. Thanksgiving, Halloween si altele o sa devina ceva ce`o sa sarbatorim chiar daca nu are nici o legatura cu noi. Uita`te la televizor, drag popor roman, si indobitoceste`te. Noi ne 😡 old school, fara St. Valentine’s…


 4. Cristina comenta:
  3

  Da-mi voie sa te completez. Avem si noi un Valentin in calendar in februarie, mai precis pe 16 februarie: http://www.crestinortodox.ro/Calendar_crestin_ortodox/Februarie/Sfintii_Mucenici_Pamfil_si_Valentin__Cuv__Flavian/2-16-2008.html

  In rest sunt perfect de acord cu greatza ta de sarbatoarea asta comerciala de import american. Si ma bucur ca multi din amicii mei nu serbeaza si ca anul asta in Romana nu am mai vazut ca in alti ani tarabagii cu tone de plusuri in forme de inimioare. Cred ca mai avem o speranta de salvare.


 5. ionut_d comenta:
  4

  Eu m-am uitat aici: http://calendar-ortodox.ro/sfintii_februarie.htm
  In fine, asta este mai putin relevant. Nu am timp si cu cine, dar as face un site antiamerican.


 6. MariuZ comenta:
  5

  http://www.youtube.com/watch?v=UbWEtiR5W4o

  un pic de adevar si in clipul asta… uitati`va ca e fainutz


 7. ionut_d comenta:
  6

  @MariuZ, super tare 🙂


 8. klumea comenta:
  7

  Daca media ar face publicitate la un kk.. mare eu cred ca toata lumea ar fi interesata sa guste, hai nu toata lumea majoritatea, oitze ascultatoare ce suntem.


 9. Daniel Buca comenta:
  8

  Cum Ionut nu ai cu cine sa faci un site antiamerican ?
  Pe mine m-ai intrebat 🙂 ?

  /kick sub-cultura americana 😉


 10. Daniel Buca comenta:
  9

  ca o completare: mai am si eu cateva proiecte anti- , nu numai -americane


 11. ionut_d comenta:
  10

  Daniel, pune-ma la socoteala daca incepi inaintea mea 🙂


Lasa un comentariu